Det här receptet är lätt att tillaga. Håll till godo. Har nu haft över 20 000 besökare

Har den tidigare på min blogg-men, lägger upp receptet igen.Jättegod

Mustiga kycklinggrytan står ofta på bordet. Varsågod, bara att välja recept.

Den här rätten gör jag ofta. Jättegod.

Wienerschnitzel, ett gammalt recept, värt att pröva

Viktig kokbok

Vad skulle jag tagit mej till utan Kajsas Kokbok 

på min tid?

Då fanns det inte så många recept som nutid,

ingen TV och ingen dator, endast papperstidningar!

Jag har redan beskrivit, hur viktig denna kokbok har varit för mig!

Gammal rätt

ROTMOS MED FLÄSK

1 kg. potatis, 1/2 kg kålrötter, Vatten. 1 kg saltad fläsklägg eller dito bog.

1 liter vatten, 10 vit-och 5 kryddpepparkorn. Salt

Fläsket vattenlägges över en natt och påsättes i kallt vatten och får sakta koka omkring 3/4 timme.Spadet avsmakas och spädes om det behövs.

Potatis och rötter skalas och skäres i ganska stora bitar, vilka läggas i grytan jämte kryddorna. Alltsammans får koka under lock, tills fläsk, potatis och rötter känns mjuka.Allt eftersom de är färdig tages de upp.

Spadet silas (kan sedan användas till enklare soppor, korvkaka o. d.

Fläsket skäres i skivor, vilka läggas upp på varmt fat.Potatis och rötter mosas sönder och anrättningen avsmakas. 

Skulle den kännas något för hård spädes den med något av spadet.

Kålrötter kräva längre koktid och bör helst kokka c.a 20 min längre än potatisen.

Taget ur Kajsas kokbok som jag ärvt från min mamma.

 

 

Veckans recept

Jag hade nästan tänkt sluta med att lägga upp gamla recept men så fick jag se....

Läser i tidningen Land om TRENDIGT IGEN

"Älskade husmanskost" med recept inne i tidningen.

Vidare om....

"Som på mormors tid"

och därför blir det mera under Veckans recept Välkommen in på bloggen!

 

 

Kan inte låta bli att dela den här fiskrätten igen. Vi "likar" denna soppa mkt!!!

Varmrökt Laxlåda, potatis och purjolök

600 gr potatis av fast sort, 4 dl strimlad purjolök, 250 gr cocktailtomater,

300 gr varmrökt laxfilé, 1 1/2 dl hackad dill. Smör till formen.

ÄGGSTANNING. 3 ägg, 3 msk riven pepparrot, 2 dl vispgrädde, 125 g kesella,

Salt, vitpeppar

Koka potatisen, låt kallna. Skala och skär den i knubbiga bitar.

Dela tomaterna. Dela laxen i bitar. Varva potatis, purjolök, tomater och lax i en smord ugnsfast form. Strö över hackad dill.

Vispa ihop ägg, pepparrot ,grädde kesella, salt och peppar.

Häll äggstanningen i lådan.

Gratinera i mitten av ugnen tills äggstanningen stelnat och fått färg 25-30 minuter.

175 gr.

äggstanningen stelnat och fått lite färg, 25-30 minuter i 175 grader...

Gratinera lådan mitt i ugnen tills 

 

Broccolismul med rökt skinka

200 gr  rökt skinka i bit, 500 gr färsk broccoli, 150 gr ädelost,

4 ägg, 2 1/2 dl  matlagningsgrädde, 1 dl mjölk, 1/2 tsk salt, 1 krm nymald peppar.

SMULTÄCKE

1 dl siktat dinkelmjöl,  1 dl dinkelflingor eller havregryn, 1 dl pumpakärnor, 75 gr smör 1 krm salt.

Börja med smultäcket. Nyp ihop ingredienserna till en smulig deg. Förvara i kylen. 

Sätt ugnen på 200 grader. Skär skinkan i fina tärningar. Dela broccolin i mindre buketter och skiva stammen.Koka den cirka 2 minuter i lättsaltat vatten. Låt rinna av.

Lägg broccolin i en smord ugnsfast form. Strö över skinka och smulad ost.

Vispa ihop ägg, grädde, mjölk, salt och peppar. Häll äggstanningen i formen.

Grädda den i mitten av ugnen i cirka 10 minuter, 

Ta ut och strö över degen. Fortsätt   gräddningen i cirka 25 minuter

 

 

 

 

En rätt som är väldigt enkel att tillaga och falukorv har man ju (nästan) alltid hemma.

Det här receptet är så enkelt att tillaga. GOTT är det också.

Detta recept blir det ofta när vi ska ha lax. Lätt att tillaga och billigt.

Detta recept passar väl bra till helgen. Måste prövas!😊😁

Denna rätt tillagas ofta vårt hem,varierar med stekt ägg eller bacon

Idag ska det lagas höna, eftersom det finns att köpa i butiken där jag handlar. Den bör kokas länge!

Husmanskost.

Har hittat en pärm med urgamla recept , var Så god och ta del av dem. Bra beskrivning och inga märkvärdiga kryddor.Lycka till!

Billig & Bra mat

Måste pröva nedanstående recept  nu när det finns höna i butiken där jag handlar.👍

Detta receptet måste provas. Vanliga ingredienser, vanliga kryddor.

Isterband är en gammal rätt som vi lagar till ofta. 😊

Vi är väldigt förtjusta i gratänger, det står på menyn ofta.

Lövbiffspanna, som Lennart lagat till! Det fick bli fryst timjan och burksvamp, väldigt gott ändå!😊😅👍

Idag har vi ätit lövbiffspanna, . Den är jättegod! Hoppas ni kan läsa receptet, ett urklipp jag sparat.

Vanlig husmanskost för alla.Gammalt recept som jag sparat i min pärm och som jag delar.

Den här rätten är lätt att laga. Bara att ta fram en gryta.👍🍜